De ce este bine să mănânci la fel precum faci dragoste

1 comentariu

de-ce-este-bine-sa-mananci-la-fel-cum-faci-dragoste-fii-sanatos-ro
Oare cum ar fi să vedem relația noastră cu mâncarea cam în același mod în care ne gândim la relația noastră cu o persoană dragă?

Nu-i așa că ar fi interesant?

Ne dorim mereu să petrecem un timp frumos, de calitate cu cei pe care îi iubim. Dorim să avem o relație sănătoasă care să aducă beneficii de ambele părți. Ne dorim ca relația să crească și să devină și mai frumoasă în timp.

Consider că, la fel ca și cu o persoană dragă, trebuie să fim atenți și să ne îngrijim de relația noastră cu mâncarea.

Cel mai probabil, când te decizi să devii intim cu cineva ești suficient de precaut.

Nu te apuci să faci sex cu oricine la întâmplare, cu cineva pe care l-ai văzut la un colț de stradă și despre care nu știi nimic. De obicei faci dragoste cu o persoană care îți este cât de cât dragă, care a “trecut” niște probe – mai severe sau mai puțin severe.

Nu te apuci să faci sex la orice oră, așa, indiferent dacă acea oră îți este comodă sau nu. De obicei setezi un interval orar potrivit, planifici puțin și aștepți să vină momentul optim pentru ca bucuria și plăcerea să fie maximă.

Nu te apuci să “bagi” orice chestie în corpul tău. Te gândești și te protejezi de bolile cu transmisie sexuală și de infecții și încerci să eviți experiențele nedorite.

Nu te apuci să “bagi” nenumărate chestii deodată în corpul tău fiindcă știi că, după un anumit punct, excesele nu îți mai produc plăcere. Conștientizezi că, în acest domeniu, mai mult nu este mai bine. Doar mai calitativ este mai bine.

Nu vrei să te expui la orice fel de oameni, care au orice fel de energie și care debitează verbal și mental orice. Ești conștient că în ceea ce privește actul sexual contează mult și cum te simți după și aștepți cu nerăbdare să vezi ce noi forme va lua relația voastră.

Nu vrei ca atunci când faci dragoste să fii distras de televizor sau de cititul unui ziar sau ascultatul unui radiou. Când faci dragoste vrei să fii doar tu și cu persoana iubită – fără distrageri, fără întreruperi – imersiune completă.

În final, nu cred că tu vrei ca vreodată să fii într-o relație sexuală abuzivă cu cineva. Sunt sigur că îți dorești ca actul de a face dragoste să fie o experiență plăcută pentru ambii parteneri care să vină ca o încununare armonioasă a unui efort.

În mod similar, situația stă la fel și în celelalte capitole ale vieții.

Discerni și alegi cu grijă calitatea muzicii pe care o asculți. Alegi cu grijă persoanele cu care îți petreci timpul și faci tot posibilul să te înconjuri de persoane valoroase cu care să te simți în largul tău.

Ei bine, exact la fel ar trebui să fie și cu mâncarea.

Actul de a consuma mâncare este unul extrem de intim. Decidem să luăm ceva din exterior și să-i permitem accesul în interiorul corpului nostru, să fie absorbit și să devină, cel puțin temporar, parte din noi.

Așa că ar fi de maximă importanță pentru tine să acorzi atenție calității mâncării pe care o consumi.

Încearcă să nu mănânci orice la întâmplare. Nu mai cumpăra produse dubioase de patiserie sau fast-food de la orice colț de stradă, de la oameni/firme care nu au “absolvit” nici măcar o probă minimă de încredere.

Încearcă să nu mănânci chiar la orice oră, fără un minim de planificare și control. Dacă au trecut doar 2 ore de când ai mâncat ultima oară, nu mânca din nou doar fiindcă prietenii tăi mănâncă sau fiindcă cineva îți oferă mâncare gratis care arată gustos. Este mult mai sănătos să planifici puțin o masă apetisantă, la o ora decentă pentru o plăcere culinară pe care o vei ține minte o vreme.

Încearcă să nu mănânci orice, fără nici un simț al discriminării. Nu orice care arată bine sau care are un gust bun este și sănătos pentru tine. Contează mult și cum te simți la 1-2-3 ore după ce ai terminat să mănânci, nu doar cele 15 minute cât durează masa.

Încearcă să nu mănânci prea multe lucruri deodată. Consumarea unor mese mai simple, formate doar din câteva alimente este recomandată fiindcă digestia și absorbția nutrienților este mult superioară față de mesele bogate.

Încearcă să nu fii într-o relație abuzivă cu mâncarea. Să nu abuzezi tu de ea și să nu o lași să abuzeze nici ea de tine. Relația ta cu mâncarea ar trebui să fie de respect și încredere reciprocă. Dacă după ce termini de mâncat tu ai sentimente de regret, de vină și începi să promiți că “altădată vei fi mai bun” sau că “nu ai să mai greșești” atunci este foarte probabil că ai o relație disfuncțională cu mâncarea – pe care îți recomand să încerci s-o redresezi.

Când vine vorba de mâncare și de intimitatea actului de a o consuma este bine să ai grijă la calitatea alimentelor.

Te rog să înțelegi și să internalizezi următorul mesaj:

Tu meriți lucruri bune, lucruri calitative – și asta include și alimentele pe care le mănânci.

Îndrăznește să fii sănătos!

Un comentariu la “De ce este bine să mănânci la fel precum faci dragoste”

Comentează

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>