Metoda secretă de a “supraviețui” sărbătorilor fără ca tu să te îngrași iremediabil

1 comentariu
cum-sa-nu-te-ingrasi-de-sarbatori-fii-sanatos.ro

 

Hai să-ți spun o metodă secretă de a “supraviețui” sărbătorilor fără ca tu să te îngrași iremediabil.

Sfat intelectual

Secretul este următorul – mănâncă de sărbătoarea de Crăciun și de sărbătoarea Sf. Ștefan, de Revelion și de Sf. Vasile și de Sf. Ioan la fel ca în celelalte 360 de zile ale anului adică mănâncă până ești sătul și fă asta de cel puțin 3 ori pe zi.

Dacă mănânci zilnic până când ești sătul, de fiecare dată când îți este foame, atunci cel mai probabil nu vei mai avea momente când vei mai mânca ca un apucat și nici nu vei avea pofte necontrolabile.

Este mult mai greu să te îngrași dacă nu mănânci ca un apucat (binge eating).

Un adult care de-a lungul unui an mănâncă atunci când îi este foame și mănâncă până când este sătul în ziua de Crăciun foarte probabil va mânca 2 feluri de mâncare și la desert 1 prăjitură sau 2 felii de cozonac sau 3 cupe de înghețată asortată și apoi se va opri fiindcă nu mai vrea și nu mai poate.

Ei bine cineva care a restricționat conștient și voluntar cantitatea de mâncare pe care a consumat-o în fiecare zi de peste an, cineva care a numărat caloriile zilnice și a renunțat la a consuma anumite alimente pe care și le dorea și azi și mâine și poimâine – acel cineva are un risc foarte mare de a o face lată rău. Adica acel cineva, sub acțiunea anumitor stimuli (un eșec, o supărare dar chiar și bucurii mari sau consum de substanțe cu efect de ștergere a inhibițiilor – ex. Alcoolul) îți mănâncă un cozonac întreg sau o întreagă găletușă de înghețată până când realizează ce face și poate atunci se oprește.

Deci cea mai buna metodă să nu te îngrași de sărbatori este să nu restricționezi cât mănânci în tot restul anului.

Ușor de spus, mai greu e de făcut.

Sfat emoțional

Încearcă ca aceste sărbători să fie niște sărbători ale respectului și aprecierii de sine.

Ascultă cu atenție ceea ce-ți comunică corpul tău și de nevoile pe care acesta ți le șoptește sau ți le strigă în urechi în funcție de caz.

Acceptă-ți corpul exact așa cum este. Asta nu înseamnă să renunți la dorința de a-l îmbunătăți în caz că aspectul lui actual nu te satisface.

Ce îți sugerez eu este să-ți iubești corpul așa cum este el acum. E un corp bun. Te-a adus până în acest loc și moment al vieții tale. Îți plimbă sufletul, esența prin lume; te lasă să vezi lucruri minuntate și îți permite să atingi și să strângi în brațe persoane dragi.

Poate este prea mare sau prea mic, prea inalt sau prea scund, prea urât sau prea frumos, prea strâmb sau prea inflexibil dar este un corp bun.

Pornește toate acțiunile tale dintr-un loc al acceptării și al respectului de sine.

Nu e treaba ta ce cred alții. Dacă te judecă alții – asta e. Dar nu te judeca tu pe tine însuți fiindcă atunci viața își pierde mult din farmec. Așa corpul tău chiar nu mai are nici un prieten, nimeni care să-l sprijine și să-l iubească. Și nu merită așa ceva.

Nu poți migra spre un loc al păcii, al aprecierii (“când voi fi mai slabă cu 20 kg atunci voi fi fericita și mulțumită cu corpul meu”) dintr-un loc al urii și al resentimentului (“îmi urăsc corpul; mă disperă cum îmi stau hainele pe mine; nimic nu-mi vine bine când arăt așa; mă exasperează picioarele acestea groase”).

E recomandabil să faci pace cu corpul tău, să-l apreciezi, să pui accent pe calitățile lui și atributele pozitive și apoi să încerci să-l modifici finuț în direcția dorită fără să folosești metode utilizate în lagăre și tabere de deținuți.

Pornește din iubire spre mai multă iubire. Este singura cale care funcționează. 

Un comentariu la “Metoda secretă de a “supraviețui” sărbătorilor fără ca tu să te îngrași iremediabil”

Comentează

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>