Excesul de cortizol și funcția tiroidiană

0 comentarii

Toți hormonii din corp au un rol binedefinit, mai important sau mai puțin important insă toți acționează simultan spre a forma un echilibru. Sistemul hormonal este un sistem deschis, susceptibil la nenumărate schimbări și în permanentă adaptare la mediul la care ești expus.

Un exemplu potrivit este insulina. În funcție de

  • cât și ce mănânci
  • nivelul de activitate fizică efectuat
  • masa musculară existentă
  • efortul intelectual depus
  • nivelul actual de stress

hormonul insulină se secretă în cantități variate pentru a adapta permanent glicemia din sânge la nevoile organismului.

Hormonul cortizol este considerat de mulți cercetători ca fiind un hormon vital. Fără el nu te-ai putea trezi dimineața. Eu așa văd situația – cortizolul aduce dorința, dă impulsul de a acționa fiecărei celule din corp.

Hormonii tiroidieni eficientizează toate procesele și sunt responsabili de energia din organism și optimizarea tuturor funcțiilor inclusiv cele de importanță secundară precum:

  • creșterea și rezistența firelor de păr
  • creșterea și rezistența unghiilor
  • menținerea unei temperaturi corporale optim

Însă, în același mod în care orice lucru bun în exces devine la un moment dat nociv, așa se întâmplă și în cazul cortizolului.

Nivelele mari de cortizol inhibă funcția tiroidiană. 

Când am citit despre acest efect într-o carte de endocrinologie a fost ca o revelație fiindcă există o mulțime de persoane ce au simptome de hipotiroidism și totuși au analize biologice de glandă tiroidă normale (TSH, fT4).

Ei bine, excesul de cortizol afectează funcția tiroidiană prin inhibarea conversiei din T4 (hormon tiroidian aproape inactiv) în T3 (activ).

Această acțiune explică de ce mulți pacienți, deși își iau zilnic Euthyrox-ul (cel mai folosit medicament la noi în țară care conține hormonul tiroidian T4), tot au anumite simptome și acuze deși din (puținele) analize de sânge efectuate nu reiese nimic negativ.

Este logic. Tu lucrezi eficient în zilele în care tu nu vrei să lucrezi deloc?

Dacă excesul de cortizol ar merge bine cu o funcție tiroidiană normală ar apărea un consum exagerat de resurse prețioase precum masa musculară, elasticitatea pielii, funcționarea optimă a sistemului imun și altele.

Corpul este inteligent. Vede, simte că ești surescitat și încearcă să te menajeze încetinindu-te. Diminuând viteza cu care au loc reacțiile, te forțează practic să te oprești și să te relaxezi – trebuie doar să fii atent la semnale.

Corpul tău, dragul de el, încearcă mereu să te salveze și tu nu îi dai suficient credit.

Ps. Sigur cunoști persoane care deși fac tot ceea ce li s-a spus pentru a-și trata boala tiroidiană ei încă se mai plâng de simptome. Dă-le share la articol sau la video pentru a realiza că și cortizolul și stresul au ceva important de spus când vine vorba de această glandă.

Excesul de cortizol si functia tiroidiana

Comentează

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>