Excesul de cortizol și creșterea greutății tale corporale

0 comentarii
excesul de cortizol si cresterea greutatii corporale fii-sanatos.ro

Din multitudinea de hormoni din corp, cortizolul  s-ar putea să aibă rolul principal în determinarea gradului de adipozitatea al unui om.

  1. Excesul de cortizol are un impact major asupra statusului inflamator al organismului. Este bine statuată legătura strânsă dintre amplificarea nivelelor de inflamație și creșterea în greutate a persoanei în cauză.
  2. Excesul de cortizol afectează distribuția și concentrația particulelor lipidice din sânge în sens negativ. La fel ca în cazul oricărei substanțe în exces, corpul va dori să scape de cantitatea mare de colesterol și trigliceride din sânge și îl va depozita undeva. Acel undeva, în cazul excesului de cortizol va fi grăsimea din regiunea abdominală și din jurul organelor interne.
  3. Excesul de cortizol mai are un efect, identificat recent, de dezechilibrare a florei microbiene din intestinul subțire și colon. Astfel se amplifică rata de absorbție a caloriilor din alimentele consumate ceea ce predispune la obezitate.
  4. Un alt efect dăunător al excesului de cortizol este reprezentat de intensificarea “arderilor” proteice din organism. Unul din rolurile cortizolului este să aducă “energie” în sânge. Energia este prezentă sub mai multe forme și poate fi obtinută din nenumărate surse însă cortizolul preferă să “ardă” proteine pentru energie. Tu nu-ți dorești să iei parte la acest scenariu fiindcă “arderea” proteinelor ar echivala cu diminuarea masei musculare a corpului și implicit a metabolismului bazal, cu multiple efecte negative pe termen lung.
  5. Excesul de cortizol are un efect și asupra porozității intestinale. Sunt identificate multiplele mici breșe de la nivel intestinal care vor permite particulelor nedigerate de alimente să pătrundă în sânge și să pornească o adevarată revoluție imunitară care foarte des duce la îngrășarea persoanei în cauză.
  6. Un ultim dar la fel de important efect negativ al excesului de cortizol este reprezentat de apariția mult mai des a “poftelor de dulce” – sugar cravings cu care cred că amândoi putem relaționa. Poftele de dulce duc deseori la un supraconsum caloric care este deseori incriminat în creșterea în dimensiuni a organismului.

Comentează

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>